“Blue” KLM flies “green”! New book about gliding in Vlaanderen!1.375 km in Kiripotib !

Alphen aan den Rijn      Wednesday November 25  2009       ritzdeluy@hotmail.com

                            BLOG 250

Welcome dear friends “on” blog 250. Another “little” milestone! It was an interesting story/flight, is n’t it from David!? Hope you enjoyed being part of this first FAI triangle over 1000 km  in Queensland!

KLM is the first in the world to fly on “green energy”. A Boeing 747 from KLM went up in the air, partly with “plants”, some kind of canola in an engine ! They had a world wide “scoop” as the 747 flew with one engine filled with a mix of  bio-fuel Camelina, made from plants  and fossile-kerosine. The flight powered by biofuel took one hour and was called by the World Nature Fund; pioneering!!!! Still a lot to do before all planes fly on biofuel, but the beginning has been made!

After the very hot weather in parts of Australia, thunderstorms arrived with lots of rain to get the dust away and a new weather cycle will for sure bring nice soaring weather back. That shows today already with a 764 km flight from Corowa.
In Narromine , the Narromine Cup  is busy with some nice flights from some nice friends! This is always a very pleasant competition! Today they even flew over 700 km in an LS 8.
Africa  [ Namibie] has the better soaring -weather at this stage with several 1000 km. flights , I counted 32 over the last couple of days, in Bitterwasser, Kiripotib and Pokweni! Lot’s of those flights are FAI triangles!!!!
And what about this Alexander Mueller , who flies his ASW 22 BLE from Kiripotib???
Here are his last 5 flights; He must be tired by now !
November 20—- 645 km. speed 114k.0/h.
November 21—-1096 km.speed 140.6 k/h.
November 22—-1199 km.speed 140.5 k/h.
November 23—-1195 km.speed 133.41k/h. and yesterday
                November 24—-1375 km.speed 150.47k/h.
One of my Australian readers is wondering WHEN the first 1500 km. with thermal conditions will be flown in Africa?
Great to see as well that Herman Hamm [Germany]and Ralf Woodward[Woody from Aspen in the USA] are back in “their” Bitterwasser and flew over 700 km. , both are not the youngest pilots anymore!
Heard that even Canada  has “warm ” weather. The club from Art closed the doors from the hangar mid October due to freezing spell, but since then it was quite nice and they wished they had waited a bit longer. No snow either at this stage and non in the forecast either , BUT they are promised  a White Christmas , as there has been ONLY ONE YEAR in the last 100 year that there was a “green” Christmas. Let’s wait and see what happens with the 2009 Christmas over there!
Here in Holland  we have rain, lot’s of it and severe wind!!
The Belgium coast  really suffered last Monday from the wind with quite some damage and the poor UK  is worst off, with severe flooding and with bridges collapsing after very heavy rainfall and it is not over yet!!

The Belgium family Schmelzer is well known world wide. It is a flying family, where both Bert jr and Tijl, the sons belong to the top of the soaring world even on their young age. Dad Bert sr. and mum Hilde, fly as well , not on world level, but ..they travel the world, [Australia in the past , nowadays Africa, ]to fly and enjoy soaring to the fullest. On top of that they travel with their children as TC [Hilde] and crew to all EGC and JWGC and WGC’s.
Bert sr. has written a book about gliding in Belgium ,more specific in Vlaanderen. The book is written by him and by about 10 other pilots/ soaring experts telling each their story. ALL the profit from the sold books, will go the Liga of Flamish Gliding Clubs to support via a fund Flamish juniors to defend their flag/ country during FAI comps. A very good idea!!!!
If you are interested to buy the book please contact one of the email adresses under here. The invitation is in Flamisch /Dutch, but if you want to know more , please contact ;

Bert.Schmelzer@Belgacom.net           or       boeken@hangarflying.be 

The book will be presented on February 6 2010 on the annual Belgium Flying Day in Oostmalle. Prize till December 30 2009 is 36 Euro , after 39.50 euro.

Bert Sr. Schmelzer

Zweefvliegen in

Vlaanderen

Een fascinerend avontuur in stilte

Samen met een tiental zweefvliegexperts schreef auteur Bert Sr. Schmelzer een boek over het zweefvliegen in Vlaanderen. Voor het eerst werd de rijke geschiedenis van het zweefvliegen in onze kontreien zo compleet en deskundig weergegeven.
Diverse schrijvers brengen in hun eigen stijl het authentiek en meeslepend verhaal van “hun” zweefvliegclubs. De auteur zocht vooral naar niet eerder uitgegeven foto’s en kreeg toegang tot archieven als deze van de familie van Suzanne “Suzy” Lippens en Albert Massaux. Nooit eerder werden handige lijsten gepubliceerd over de resultaten van het wedstrijdvliegen. Uren interviews met zweefvliegers van het eerste uur werden verwerkt in eenaantrekkelijk boek van circa 352 bladzijden.

Verschijnt

6 februari 2010

Het zweefvliegen was voor 1940 een Belgisch verhaal maar na de Tweede Wereldoorlog polariseerde het politiek landschap en de samenleving, ook de zweefvliegerij ontsnapte niet aan die trend. In België ontstond na de federalisering een Franstalige en een Nederlandstalige zweefvlieggemeenschap. Alleen de wedstrijdpiloten  bleven in nauw contact. Het Belgisch verhaal werd zodanig complex dat de auteur besloot om alvast het verhaal van het Vlaamse zweefvliegen in het Nederlands neer te pennen, uiteraard met regelmatige verwijzingen naar de Franstalige vrienden. Het Vlaamse verhaal zou immers onvolledig zijn zonder het pionierswerk van vele Franstalige piloten.

De auteur wenst de winst van de verkoop van dit boek over te dragen aan de Liga van de Vlaamse Zweefvliegclubs. Daarmee moet een fonds gerealiseerd worden ter ondersteuning van wedstrijdvliegende Vlaamse junioren, die op FAIkampioenschappen de kleuren van ons land verdedigen.

Intekenen :

Door storting van het overeenkomstig bedrag op bankrekeningnummer
BE72 0015 9844 5216 met vermelding van uw naam en “zweefvliegboek”.

Gelieve 9 euro verzendingskosten bij te betalen indien u het boek thuis wil ontvangen.

Verschijning :

Het boek komt uit op 6 februari 2010.
De intekenaars ontvangen een uitnodiging om die dag hun exemplaar af te halen op de jaarlijkse zweefvliegdag in het Provinciaal Vormingscentrum te Oostmalle.

Voor info : Bert.Schmelzer@Belgacom.net of boeken@hangarflying.be

Auteur Bert Sr. Schmelzer is een bekend en gerespecteerd gezicht in de  Vlaamse zweefvliegscene. Komende uit een zweefvlieggezin, verzamelde hij gedurende zijn 44-jarige vliegcarrière meer dan 4.000 vlieguren. Door zijn intensieve deelname aan wedstrijden kent hij het (inter)nationale zweefvlieglandschap als weinig anderen. De fascinatie voor het stille avontuur met de thermiek is dan ook op elke bladzijde intens voelbaar.
P
rijs van 36 euro. Na 30 december ; 39.50 euro.
SSc

S

DeThaSorr namen van de voorintekenaars worden in het boek vermeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.